Naminė duona su raugu 🍞

Raugo duona

Duona su raugu, dažnai dar vadinama Sourdough duona. Pažodžiui išvertus iš anglų kalbos žodį Sourdough gautume – rūgšti tešla.

Ši naminė duona tuo ir yra ypatinga. Jos gamybos procese naudojamas raugas, miltai, vanduo ir druska, fermentacijos būdu iš laikinių mielių ir gerųjų bakterijų susiformuoja dujos, kurio ir suteikia duonai maloniai rūgštų skonį. 

 

Kodėl verta išsikepti šią duona?

Išvaizdos prasme raugo duona nelabai kuo ir skiriasi nuo paprastos mielinės duonos, bet... visas jos gėris slypi sudėtyje. Ši duona kepama naudojant tik natūralius ingredientus, be jokių dirbtinių priedų ir dažiklių. Viskas susifmuoja natūraliai, per ilgą fermentacijos procesą. Visos šios fermentacijos pasekmė mūsų skrandžiui ir žarnynui draugiškas gaminys. Beje, šioje duonoje susiformuoja kitoks gliutenas, nei kepiniuose, pagamintuose iš pirktinių mielių, o tai reiškia, kad dauguma netoleruojantys gliuteno, gali valgyti šią naminę raugo duoną.

1 stiklinė = 236ml

Raugas

INGREDIENTAI:

  • 4 stiklinės kvietinių miltų (aš naudojau šviesius speltų kviečių miltus)
  • 1.5 stiklinės vandens
  • 100g raugo
  • 1 arbatinis šaukštelis druskos
  • NEBŪTINA - pasirinkti priedai (aš dėjau 3 valgomus šaukštus lukštentų kanapių sėklų)

GAMINIMO EIGA:

  1. Imame dubenį, įpilame vandenį, dedame raugą ir maišydami jį ištirpiname.
  2. Tada supilame miltus, viską išmaišome iki vientisos masės. Uždengiame indą virtuviniu rankšluosčiu ir paliekame 1-1.5 val. pailsėti. Šiuo metu vyks  autolizė. Tai procesas, kurio metu miltai pradės sąveikauti su vandeniu.
  3. Po  1-1.5 val. beriame druską, priedus ir kelis valgomus šaukštus vandens ir viską išminkome, kad druska su priedais gerai pasiskirstytu. Užklojame ir paliekame pusvalandžiui pailsėti.
  4. Po pusvalandžio pradedam lankstyti tešlą. Imame vieną tešlos kraštą, tempiame jį į viršų ir lengvai uždedame ant vidurio. Taip padarome su visais keturiais tešlos kraštais. Šį procesą pakartojame kas valandą tris kartus. Nepamirškit tarp lankstymu tešlą užkloti virtuviniu rankšluostėliu
  5. Po paskutinio lankstymo tešla paliekame pailsėti valandai laiko. Ir vėl nepamirštam apkloti virtuviniu rankšluostėliu.
  6. Po valandos pamiltuojame paviršių ant kurio formuosime kepaliuką. Išverčiame ant jo tešlą. Ranka suformuokite norimą formą (aš formavau kamuoliuką pagal šį veideo). Suformuotą kepaliuką dedam ant pamiltuoto kepimo popieriaus ir perkeliame į indą, kuriame toliau toliau kildinsime apie 1 val. Aš kildinau paprastam puode (nuotrauka viršuje ☝🏼) uždengusi rankšluostėliu.
  7. Po valandos įkaitiname orkaitę su puodu, kuriame kepsime duoną, iki 220/230 °C. Į įkaitusi puodą dedame duoną su kepimo popieriumi, uždengiame dangčiu ir kepame 30 min. 

    duonos receptai su raugus

          8. Po 30 min. nuimame kepimo popierių ir dangtį, pašauname duoną į orkaitę dar 15 min., kad gražiai apskrustu.

    duona su raugu ir seklomis

    Skanaus!

    Grįžti į tinklaraštį

    Rašyti komentarą