Morkų pyragas su apelsinais
Purus ir drėgnas pyragas, tobulai tinkantis prie kavos ar arbatos puodelio. Dažnai šį pyragą įsidedu į užkandžių/priešpiečių dėžutę. O kai atsiranda proga, lengvai jį paverčiu morkų tortu, reikia tik perpjauti pusiau ir pertepti skanaus kremo sluoksniu (arba kremą tepu tiesiog ant pyrago viršaus).
Tokį kremą lengvai ir greitai pagaminu virtuviniu kombainu/smulkintuvu. Sutrinu 400g varškės, 200g riebios grietinės ir 30g cukraus. Kremas gaunasi standus ir jo būna DAUG.
Receptas labai paprastas, pagaminsite iš kelių ingredientų, o pyrago paruošimas užtruks tik 15min.
Pyragas gaunasi labai skanus. Dėl smulkiai supjaustytų morkų, pyragas nusidažo ryškiai oranžine spalva.
INGREDIENTAI:
- 300g miltų
- 250g morkų (2-3 didelės morkos)
- 130g cukraus
- 4 dideli kiaušiniai (kambario temperatūros)
- 80g daržovių aliejaus (naudojau saulėgrąžų)
- 5g kepimo miltelių
- 2g druskos
- tarkuotos nedidelio apelsino žievelės
GAMINIMO EIGA:
- Įkaitinu orkaitę 180℃, viršus - apačia ir vėjelis.
- Kepimo indą iškloju kepimo popieriumi, kraštus patepu aliejumi (naudojau 20cm apvalią skardą).
- Nuskutau morkas, supjausčiau gabalėliais ir sudėjau į smulkintuvą. Supyliau apelsinų sultis, įdėjau apelsinų žievelę ir įpyliau aliejaus. Viską susmulkinau beveik iki tyrelės konsistencijos.
- Dideliame dubenyje išplakiau kiaušinius.
- Į išplaktus kiaušinius supyliau cukrų ir dar kartą viską gerai išplakiau.
- Į išplaktų kiaušinių masę supyliau pasigamintą morkų ir apelsinų masę.
- Miltus išmaišiau su kepimo milteliais ir druska.
- Miltus po truputį bėriau į morkų ir kiaušinių masę ir švelniai maišiau rankiniu plaktuvu, kol nebeliko sausų miltų.
- Supyliau tešlą į paruoštą, kepimo popieriumi išklotą skardą ir įdėjau kepti į 180℃ įkaitintą orkaitę. Kepiau apie 50-60min., kol viršus apskrudo. Ar pyragas iškepęs, galite patikrinti įsmeigę per vidurį medinį pagaliuką. Jeigu pyragas jau iškepęs, jis neapsivels pyrago mase.
- Iškepusio pyrago iškart neišėmiau iš formos, dar apie 5-10min. leidau jam „pailsėti”, tada išėmiau ir perkėliau ant grotelių, kad visiškai atvėstu.
- Kai pyragas jau buvo visiškai atvėsęs, apibarsčiau jį cukraus pudra.
Tokius kepinius (be kremo) visada laikau kambario temperatūroje, padėjusi gražiai ant tortinės ir uždengusi stikliniu dangčiu arba uždengtoje duoninėje. Suvartoti reiktu per 4-5 dienas. Jeigu dėsite į šaldytuvą, reikėtu suvalgyti greičiau, nes pyragas daug greičiau neteks drėgmės ir pradės džiūti (bus nebe toks skanus).