DUONOS RAUGAS

Lengvai pagaminamas raugas duonai, arba, kaip ten sako... Trečias kartas nemeluoja...

namine duona su raugu
Čia yra trečias, per mano visą gyvenimą gamintas raugas. 
Ankščiau visada duoną kepdavau su sausomis mielėmis. Pabandžiau vieną kartą, patiko, viskas lengvai gavosi ir net neketinau nieko keisti. Bet vieną dieną, naršydama po Instagram'a  pamačiau kažkokią labai gražiai atrodančią duoną. Nu, galvoju, paskaitysiu, kaip čia ją pasigaminti.
Tiesą pasakius, nieko aš ten nesupratau, nei kas tas Sourdough, nei kas tas starteris...
Po truputį viską aiškinantis supratau, kad man reikia raugo.
Pirmas mano raugasBuvo didžiausias nesusipratimas. Susiradau receptą, kiekvieną dieną svėriau, kiek visko dedu, raugo perteklių mesdavau lauk. Jeigu vieną dieną pamiršdavau ar kažkur išvažiuodavau, nebežinodavau ką daryti. Ir dar  man šis raugas apsitraukė pelėsiu. Teko keliauti jam į šiukšliadėžę. 
Antra raugas. Nieko jau nebesvėriau. Sumaišiau 3 šaukštus baltų speltų miltų ir 3 šaukštus vandens. Kiekvieną dieną pamaitindavau dar 3 šaukštais miltų ir tiek pat vandens. Taip maitinau kelias savaites, bet burbuliukų vis nedaugėjo...
Trečias raugas. Dariau lygiai taip pat, kaip ir antrąjį kartą, bet atradau slaptą ingredientą VISO GRŪDO SPELTŲ MILTAI. Jau trečią dieną pastebėjau, kad raugas turi daug burbuliukų (gaminasi gerosios bakterijos). Ir jeigu kokią dieną jo nepamaitinu, nesijaudinu dėl to, nieko jam nenutinka.
Raugą laikau ant spintelės, toliau nuo saulės spindulių. 
Stengiuosi per savaitę kartą iš jo kažką pagaminti, kad nepradėtu lipti iš stiklainėlio lauk. Jeigu nekepu duonos, tai bent jau blynams tešlą užmaišau su raugu.
Grįžti į tinklaraštį

Rašyti komentarą