Arbatos grybo priežiūra

KO JUMS PRIREIKS
Norint pasigaminti kombučos, jums reikia trijų dalykų:

  • cukraus;
  • paprastos arbatmedžio arbatos (Camellia sinensis);
  • ir SCOBY (arbatos grybo).

CUKRUS
Geriausia naudoti cukranendrių cukrų, būtų idealu, jeigu naudotumėte ekologišką. 

ARBATA
Juodoji, oolong ir žalioji arbata – visos jos gaunamos iš Camellia sinensis augalo – yra geriausias pasirinkimas kombučai gaminti. Daugelis kitų gėrimų, vadinamų „arbata“, iš tikrųjų yra aromatizuotos arbatos, žolelių užpilai ar kiti gėrimai. 

SCOBY (ARBATOS GRYBAS)
Kalbant apie kombučą, tikriausiai esate pastebėję tokį žodelį - SCOBY – tai žodis, reiškiantis Simbiotinę bakterijų ir mielių bendruomenę (angl. Symbiotic Community of Bacteria and Yeast). O kas tai yra? Tiksliau sakant, kombučos SCOBY – tai mikroorganizmų visuma, naudojama kiekvienos kombučos gamybai. Kaip jis atrodo?Kaip balkšvos spalvos gleivėtas sluoksnis. Šis sluoksnis plūduriuoja stiklainio paviršiuje, sudarydamas patogią buveinę kai kurioms bakterijoms ir mielėms – tarsi koralinis rifas mikroorganizmams.

TAI KAIP GI ATRODO TA GRYBO PRIEŽIŪRA ARBA PIRMINĖ FERMENTACIJA (F1)? 

Visų pirma reikia pasidaryti stiprios arbatos. Visada dedu 2 valgomus šaukštus (aš naudoju juodą arbatą). Cukraus nepagailiu, dedu net 6 valgomus šaukštus. Cukrus yra arbatos grybo maistas, tai jo nereikia gailėti, vis tiek bus suvalgytas :)

Kai arbata atvėsta, supilu ją į stiklainį, kuriame ir laikysiu grybą. Jeigu turiu, pilu porą stiklinių starterio (skysčio nuo praeito grybo užpylimo, pagreitina visą procesą). Likusią stiklainio dalį pripildau vėsiu vandeniu. Mano stiklainis yra 2.35L, jį rasite čia.  Šis stiklainis labai patogus grybui auginti, nes turi platų kakliuką, lengvai išsiima ir gražiai atrodo :)

kombucha kombuchia 

Tada dedu arbatos grybą (SKOBY) ir uždengiu popieriniu rankšluosčiu, kad grybas gautu deguonies, bet nepatektu į indą musyčių. Jeigu pateks musyčiu, tai didelė tikimybė, kad ant grybo atsiras kirmėlyčių. 

kombucha grybas kombučia grybas

Dedu grybą į spintelę, kad negautu saulės. Beveik kiekvieną dieną paragauju, jeigu jau skonis man tinkamas (atsiranda rūgštelė), dažniausiai tai būna 3-7 dienų laikotarpis, perpilu į norimą tarą ir dedu į šaldytuvą arba keliauju prie antrinės fermentacijos gamybos F2, o grybą vėl užpilu saldinta arbata. 

Trumpą video galite pamatyti čia:

 

 

Grįžti į tinklaraštį

Rašyti komentarą

Turėkite omenyje, kad prieš paskelbiant komentarus, jie turi būti patvirtinti.